Categorieën
Geen categorie

Bruin vet…

brownfatcell 300x270 - geen-categorie - Bruin vet...
…wat is dat eigenlijk en is het goed voor mij?

swim2 300x150 - geen-categorie - Bruin vet...

Tja de vakantie was al geboekt voor ik het contract voor mijn stedentrip XL had getekend. Een vakantie in de maand december naar een warm land, met als voorwaarde een appartement aan zee. Doe je de ene dag nog een zwem in 7 graden, lig je de dag erna dik in de zonnebrand in water van 24 graden. Daar gaat je bruine vet denk je dan…maar ondertussen kijk je omhoog richting de zon en geniet je er enorm van.

Bruin vet – ik moest er een onderzoek naar doen. Ik had er wel van gehoord en wist dat het iets te maken had met baby’s en iets kou. Dat was alles. Maar de afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het kweken van bruin vet, onbewust.

Wikipedia zegt:

Bruin vetweefsel is een van de twee typen vetweefsel die in zoogdieren worden aangetroffen. In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk werkt als opslagruimte voor vetten, is de primaire functie van bruin vetweefsel het voortbrengen van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose

IMG 8356 300x225 - geen-categorie - Bruin vet...
Dat voortbrengen van lichaamswarmte is hartstikke handig bij mijn open water zwemmen; kortom, ik wil graag bruin vet. Dus roep ik de laatste weken vrolijk bij elke boterham pindakaas dat ik bruin vet aan het kweken ben.. maar zo werkt het niet.. 

Actief aan mijn bruine vet werken doe ik door mezelf aan kou bloot te stellen. Heel simpel, de verwarming een paar graden omlaag (ong 18 graden). Ook koud douchen helpt. En uiteraard ook de kou-confrontatie bij mijn winterdips zijn goed. Dus zwem ik lekker in de winter voort..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *