Categorieën
Geen categorie

Blok turf!

In 2001 was ik erbij, de laatste eilandentriathlon in Vinkenveen; afgelopen zaterdag was ik bij de opvolger” Het Rondje Eilanden. Niet als een triathlon maar als een zwemloop georganiseerd – rennen en zwemmen over 12 eilanden, totaal 1500m zwemmen en 5KM hardlopen.
De eerste editie trok meteen al bijna 350 deelnemers; waarbij de snelste 30 vrouwen en 50 mannen door mochten voor de finale race. De hele week had ik al reuze zin in dit event. Destijds zo genoten van de triathlon en in de tussenliggende jaren zelf een aantal keer zelf het rondje gedaan. Op vrijdag nog even mijn benen laten doen bij Velofit – na zo’n 200 fietsKMs in die week waren ze toch wat stram.
Zaterdagmiddag om 16:00uur mochten de eersten van start. Er werden elke 10 seconden 2 zwemlopers weggeschoten. Op die manier zou het niet te druk zijn bij de trappetjes van de eilanden. Ik had een hoog startnummer dus ik kon het allemaal rustig bekijken. Super ontspannen sfeertje op het wedstrijdterrein en veel bekenden onder de starters.

DSC01487 - geen-categorie - Blok turf!

Eindelijk mocht ik de roze badmuts over mijn oren trekken en van start. Het eerste zwemgedeelte was meteen het langste zwemgedeelte. We zwommen in de luwte van het eiland en ik zwom meteen al flink wat zwemlopers voorbij. Het eerste loopgedeelte werd, net als het eerste zwemgedeelte, getimed; voor de snelste zwemmer en loper waren er prijzen. Aan mij uiteraard niet besteed – ik ga nu eenmaal langzaam van start. Er stond een fikse wind die zorgde voor kleine schuimkopjes op de golven – heerlijk tegenin beuken dus. Op menig eiland stonden supporters of zaten de toeristen vanuit hun luie stoel naar ons te kijken. Drie kinderen op eiland 3 voor een high five. Op eiland 8 stond een verzorgingspost bemand door clubbies – altijd leuk de aanmoedigingen! Trapje op, rennen over het eiland en er aan de andere kant weer in plonzen. Genoeg afleiding dus de tijd vloog voorbij. Na 50:05 stond ik met een grote grijns bij de finish – wat een festijn!

DSC01473 - geen-categorie - Blok turf!

Van de speaker hoor ik dat ik 7e vrouw ben en dus door mag naar de finale. Oeps, daar had ik geen rekening mee gehouden want ik was volle bak gegaan en bovendien had ik honger… Een uurtje wachten met alvast wel prijsuitreikingen voor de snelste zwemmer en loper en ik mocht plaatsnemen op de voorste rij op het ponton. Deze keer zouden we met alle vrouwen tegelijk starten. Duiken met een brilletje ben ik niet gewend dus dat ging mis. Maar ach, niet getreurd de wedstrijd duurt lang genoeg om die verloren tijd goed te maken..alhoewel.. Als 10e kwam ik het eerste eiland op en de andere negen waren een flink eind voor mij. De mannen startten 5 minuten achter ons en reeds bij het derde zwemgedeelte kwamen de eerste mannen mij voorbij gestoomd. Ondertussen had ik al een vrouw achter me gelaten tijdens het zwemmen (!) en bij de loopgedeeltes had ik twee andere vrouwen in het vizier. Op eiland drie weer een high five met de 3 kids. En verder rustig aan opstomen, af en toe voorrang geven aan de iets fanatiekere mannen of namen zij voorrang bij de trappetjes.. Halverwege lag ik op plek 7 en liep ik weer langs mijn clubbies bij de verzorgingspost. Gefocused liep ik door want heel in de verte zag ik een badpak met roze badmuts rennen – zou ik die nog kunnen pakken? Pittig doorzwemmen, keihard rennen dus.. Op het twee-na-laatste eiland moest ik mijn strategie bepalen. Ik kon alleen maar van haar winnen als  ik eerder bij het trapje op het laatste eiland zou zijn.. Dus ga ik er op het een-na-laatste eiland voorbij in een sprint en spring ik buiten adem het water in of blijf ik in het kielzog en zwem er voorbij. Bij de op een-na-laatste keer zwemmen met flinke golven bleef zij op dezelfde afstand.. dus moest ik haar wel voorbij sprinten op het eiland wilde ik enige kans hebben. Zo gedacht, zo gedaan – buitenadem sprong ik in het water, maalde keihard rond met mijn armen maar helaas zag ik haar langszij komen en nipt voor mij bij het trappetje aankomen. Helaas heb ik haar net niet kunnen pakken maar ik was alsnog supertevreden met mijn consolidatie van de 7e plek. Mijn strijd in deze finale leverde bovendien een hele mooie prijs op – uiterste houdbaarheidsdatum tot het volgende Rondje Eilanden: een blok turf!

DSC01497 - geen-categorie - Blok turf!

Het Rondje Eilanden: 1500m zwemmen, 5KM hardlopen (12 eilanden op/af): 50:05 op de Vibram Five Fingers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *