Categorieën
Geen categorie

Ultratrail in Surister – Belgie

Een kleinschalige wedstrijd in een klein dorp in de Ardennen – klinkt goed. Er wordt op zaterdag en zondag gelopen over verschillende afstanden; je kunt een combi maken van ongeveer 80, 60, 40, 30KM per dag. In januari schrijf ik me al in; de verleiding is groot om er echt een ultra-weekend van te maken, iets van 60 en 40KM. Maar ik laat me door mijn enthousiasme niet meeslepen en kies verstandig: de twee kortste afstanden 30 en 25KM.

IMG 1022 - geen-categorie - Ultratrail in Surister – Belgie
Zondag 13 mei – 25.000 horizontale meters, 700 verticale meters in 2:27; Adidas Kanadia


In tegenstelling tot de meeste hardloopwedstrijden, loop je hier van A naar B. Dat betekent dat we ’s ochtends met de bus gedropt werden en we via pijlen en linten terug konden komen. Voor de 30KM werden we in hartje Spa gedropt. Briefing in het Frans, groepsfoto en we konden met 50 mens aftellen tot de start. Klein stukje rennen en daarna ging het pad steil omhoog met trappen. Tempo eruit en kuiten op slot, dus terug naar wandelen en kuiten los schudden. Achteraf bleek dit het enige straffe klimmetje te zijn van deze dag – nagenoeg alles heb ik kunnen rennen/dribbelen nadien. Er was op deze 30KM een verzorgingspost – na 5KM kwam deze al… dat betekende 25KM zonder en daar had ik niet echt op gerekend. Ik had voor deze ‘korte afstand’ alleen mijn fuel belt van Salomon meegenomen; 2x 250ml water en 200ml ananasgel van Marcel. Op rantsoen rennen dus! Het was niet heel erg warm dus daar had ik geluk mee. Vanwege de hoogtemeters (1300) had ik ingezet dat ik er minimaal 3:15 over zou doen. Nog geen drie uur onderweg en ik zag Surister in de verte; tempo aanzetten om onder drie uur te eindigen bleek valse hoop..ik mocht nog een lusje buitenom voor ik de finish overdenderde. Heerlijk hard trail gelopen, veel harder dan verwacht en heel erg genoten onderweg.
Zaterdag 12 mei – 30.000 horizontale meters, 1300 verticale meters in 3:04; Adidas Kanadia

Zondagochtend 6:00uur gaat de wekker weer – dag twee van de Grand Trail des Lacs & Chateaux. Vandaag 25KM met slechts 700+ hoogtemeters. Ik zette in op een tijd van binnen de 2,5uur – relatief minder hoogtemeters dus dat zou toch moeten kunnen? Vandaag werd ik in Hockai uit de bus gezet. Briefing in het Frans, groepsfoto en we mochten van start. Deze keer een glooiend pad naar beneden om lekker warm te draaien. De eerste lichte klim, langs de rivier omhoog, kwam me bekend voor. Gisteren denderde ik nog lekker hard naar beneden – nu ging het erg lastig omhoog over de losse keien. Ik merkte dat mijn enkels nog stijf waren van de dag ervoor. De route was totaal anders dan die van zaterdag; toen renden we voornamelijk door bos en over boerenpaden tussen weilanden door. Vandaag waren het halve moerassen die we overstaken van pol naar pol, een modderige hoogteweg en heidegebieden; konden we gister de plassen nog ontwijken, vandaag was er geen ontkomen aan..meerdere keren tot de enkels door de plassen denderen. Vandaag dan wel minder hoogtemeters maar het parkoers was veel technischer dus ik was maar net binnen de 2,5 uur binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *