Categorieën
Geen categorie

40-50 bij König Ludwig

IMG 0829 - geen-categorie - 40-50 bij König LudwigAfgelopen weekend (4-5 februari 2012) was het eindelijk zo ver – de König Ludwig Lauf in Oberammergau, Duitsland.
Op zaterdag 50KM skaten en op zondag 50KM klassieken. Weersvoorspellingen waren goed; er lag voldoende sneeuw en het zou koud zijn. Mooie ingredienten voor mooie tochten!
De maandag ervoor nieuwe klassiekers gekocht bij Vasa Sport – snelle Madshus van 1.95 met carbon tip! Lichte race-latten met ideale spanning voor mij. De skates, Atomic, had ik vorig jaar al aangeschaft voor de Transjurassiene. De donderdag voor vertrek nog de laatste wax-laag aangebracht op mijn skates – koude wax aangezien het koude omstandigheden zouden zijn (-15 graad was voorspeld).

Donderdagavond de nachttrein gepakt met Jeroen. Vrijdagochtend waren we om 10:00uur ingecheckt in de Jugendherberg in Oberammergau; soepele reis dus. Nog snel de sneeuw uitproberen en vooral de kou voelen. Minus 15 graad, hoe ga je je daar op kleden? Na 10km waren we er wel klaar mee – waxkeuze was goed en kleding zou lagenstapelen zijn. Nog even vaseline kopen om het gezicht mee in te smeren want vooral de wind voelde koud aan.

IMG 0812 - geen-categorie - 40-50 bij König Ludwig

Vrijdagavond – Käsespätzle als pre-racediner. Met uiteraard, om alvast in de stemming te komen, een König Ludwig bier erbij. De race-tactieken worden doorgenomen. De eerste helft bevat nagenoeg alle hoogtemeters, daarna is het glooiend richting finish. Kortom, flink op de benen omhoog en op de armen met lange glijfase naar beneden.
Zaterdagochtend – 9:00uur de start van 50KM skaten. Het is wat frisjes – achteraf horen we dat het -23graad was… Veel bewegen om warm te blijven; de volgende video zorgde ervoor dat ik een kwartier nodig had om mijn vingers weer warm te krijgen – ja, ik heb veel over voor mijn blog!
http://www.youtube.com/watch?v=ZoRj3Bmrmqs&feature=youtu.be
Na de start viel het eigenlijk best mee met de kou – pittig door blijven gaan, niet te lang bij een verzorgingspost stil staan en onderweg af en toe de vingers nog wat warm schudden. De grote ronde met de mooie klim naar het kasteel van de koning ging goed en lekker. Ik begon na de 25KM flink in het veld te schuiven, naar voren.. Maar helaas gebeurde dat toch te laat; met nog 15KM te gaan, werd ik teruggeleid naar de finish via een kortere route. De organisatie had de wedstrijd na 3uur ingekort – ze vonden het te gevaarlijk voor de deelnemers om lang onderweg te zijn. Heel erg helaas voor mij want ik was goed voorbereid en kon nog wel wat hebben (kou – KMs). Maar de EHBO had flink wat onderkoelde mensen van het parkoers gehaald en een fiks aantal frost bites behandeld. Na 40KM kwam ik enigzins teleurgesteld over de finish. Daar was de verzorging wederom perfect – Käsespätzle en bier stonden voor ons klaar.
IMG 0843 - geen-categorie - 40-50 bij König LudwigDeze middag is Jeroen aangeschoven en aten we vanavond ons tweede pre-race diner van pasta en bier. Wederom de race-tactieken doorgenomen. Waar zitten de zware stukken, welke afdalingen kun je laten lopen en waar moet je in de remmen. Ook voor nu, eerste helft flink op de benen en tweede helft dubbelstokkend richting finish. 
Zondag stonden we wederom om 9:00 in het startveld klaar – vandaag 50KM klassieken op het program.
http://youtu.be/zOuua0F4FsM
IMG 0822 - geen-categorie - 40-50 bij König Ludwig
Het leek minder koud aan te voelen; maar tja, was dat gewenning of was het werkelijk minder koud. De organisatie was erg voorzichtig en de speaker gaf tips om warm te blijven. Ik vreesde het ergste en besloot keihard te klassieken om de 50KM volledig te kunnen laufen. In het startvak weer zo lang mogelijk warm proberen te blijven en pas op het allerlaatste moment die extra laag kleding uittrekken.
Vandaag was het toch net iets minder fris – ik mocht dus de complete 50KM klassieken – fantastisch. En Jeroen behaalde vandaag brons in zijn leeftijdsklasse bij het WK voor artsen – heel gaaf. Een mooi weekend met mooie resultaten!
zaterdag 4 februari 2012: 40KM skaten 3:34:09 (niet geregistreerd, start# )
zondag 5 februari 2012: 50KM klassieken 4:45:11 (start# 1397)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *