Mijn langlauf-ervaring beperkte zich tot no-wax latten; gewoon schubben als afzet. Op de Bielerhoehe maakte ik mijn eerste meters op klassiek gewaxte skating latten. Het glijden ging een stuk sneller maar heuvelop was het zwoegen. Nu zijn skating-latten niet ideaal voor het klassieken. Tussen deze twee technieken zitten grote verschillen en ook de latten zijn wezenlijk anders. Maar een stukje klassieken met skates gaat prima.
Afijn, zondag dus klassieken en geen enkele skate-pas is toegestaan, net zo min als rennen met de latten in je hand. Je moet de latten aan de voeten houden van begin tot eind.
Ons is aangeraden om de Vasaloppet toch zeker op wax latten te doen – dus heb ik bij Vasa Sport schoenen+wax-latten gehuurd. Goed beschouwd van de gekke om voor zo’n tocht latten te gaan huren…denk aan het huren van schaatsen voor de Elfstedentocht. Zo’n groots event, daar moet je voor trainen en op voorbereiden met je eigen materiaal..ik niet dus. Wel voorbereiden maar dan niet met eigen materiaal.
Vandaag zaterdag, dag voor de wedstrijd – wax-stress!!! Welke wax, hoeveel lagen, hoeveel fluor… Afgelopen dagen hebben we rondgevraagd voor tips en zijn inmiddels wel een beetje waxmoe; maar tja, nu moet het echte werk nog gebeuren en kunnen we niet een laagje overslaan (toch?). In de kelder van het hotel, in zomer de biljartruimte, is een waxruimte ingericht. Met zo’n man of zes staan we gebogen over de latten en wisselen we tips en strijkijzer uit.
Strategie:
Gliding: LF4 + LF6 en finish off met LF7 (profies gebruiken natuurlijk HF7)
Kickpart: VG35 (base layer) inbranden + V40 blue extra inbranden + meerdere lagen V45 violet special (= met blauw randje) + finish off voor koude start met dun laagje V40 blue extra